Choď na obsah Choď na menu

Spojenia Rebier,Hrudník

Spojenia rebier :

Rebrá na hrudníku sa spájajú so stavcami , s mostíkom a medzi sebou . Rebrovo stavcové kĺby sú spojenia medzi rebrami  a hrudníkovými stavcami. Rebrá so stavcami sa kĺbovo spájajú v dvoch miestach . Prvé spojenie je medzi hlavičkou rebra a telami stavcov a druhé spojenie je medzi hrbčekom rebra a bočnými výbežkami hrudníkových stavcov .

Mostíkovo rebrové kĺby , sú spojenia pravých rebier medzi chrupkovou časťou rebra a mostíkom .

Medzi chrupkové spojenia sú spojenia nepravých rebier s predchádzajúcimi rebrami .

Hrudník

Hrudník sa skladá z dvanástich párov rebier , z hrudnej kosti a z dvanástich hrudníkových stavcov . Tvar hrudníka  dospelého človeka je predo zadne sploštený , klenutý a symetrický . Horný otvor hrudníka je malý a dolný otvor je veľký  . Hrudník ohraničuje hrudnú dutinu . Poznáme dva hraničné typy hrudníka : astenický hrudník je dlhý , úzky , so šikmo prebiehajúcimi rebrami a súdkový hrudník , ktorý je krátky , predo zadne široký a s vodomerne prebiehajúcimi rebrami . Obvod hrudníka sa meria vo výške prsných bradaviek (u žien tesne pod nimi ) prie vdychu a výdychu. Aritmetický priemer obidvoch hodnôt je stredný obvod hrudníka.

Rebrá sa pri dýchaní činnosťou svalov zdvíhajú a klesajú okolo osi , ktorá ide cez stred hlavičky rebra šikmo k hrbčeku rebra. Pri dýchaní zakrivenia rebier zabezpečujú , že hrudník sa rozširuje smerom dopredu a do strán. Dýchacie exkurzie sú malé v oblasti horných rebier , najväčšie sú v oblasti najdlhších rebier (7 a 8 rebro ) .   

Zdroj: https://elma.estranky.sk/clanky/anatomia-cloveka/spojenia-rebier-_-hrudnik-.html