Choď na obsah Choď na menu

Kyselina jantárová/kyselina butandiová

Kyselina jantárová

Chceli by ste si "predĺžiť" život? Kyselina jantárová podporuje obnovu a regeneráciu tela na bunkovej úrovni! Keďže telo s prichádzajúcim vekom stráca túto schopnosť regenerácie, je obzvlášť dôležité prijímať látky, ktoré ju podporujú.

 

Kyselina jantárová (kyselina butandiová) je nasýtená dikarboxylová kyselina. Je to biela kryštalická látka dobre rozpustná vo vode a v alkohole. Nachádza sa v malých množstvách v mnohých rastlinách, v ovocí a v jantári. Stimuluje rast a zvyšuje úrodnosť rastlín. V súčasnosti sa využíva v potravinárstve ako regulátor kyslosti, konzervant a zvýrazňovač chuti ale nájdeme ju aj v forme doplnku stravy.

 

Prvýkrát bola získaná v 17. storočí destiláciou jantáru. Kyselina jantárová je prírodná látka, ktorá je prítomná vo všetkých organizmoch. Má silný liečivý účinok, bez vedľajších účinkov a nie je návyková.

Kyselina jantárová vďaka tomu, že pôsobí na bunkovej úrovni a má mnohé priaznivé účinky na naše telo :

  • posilňuje imunitný systém
  • normalizuje nervový systém
  • stimuluje produkciu dostatočného množstva inzulínu na zníženie hladiny cukru v krvi,
  • spomaľuje vývoj zápalových procesov,
  • pôsobí proti stresu a depresii,
  • zvyšuje účinky iných liekov a neutralizuje prijaté jedy vďaka alkoholu a tabaku (vylučuje ich z tela)
  • významne zvyšuje mikrocirkuláciu v tkanivách a orgánoch,
  • podporuje uvoľňovanie enzýmov dôležitých pre trávenie
  • eliminuje toxické účinky žiarenia a magnetických vĺn na telo.

Kyselina jantárová organizuje energiu v tele

 

Kyselina jantárová organizuje energiu v  tele

- systematický názov: kyselina butandiová, anglický názov: Succinic Acid, Amber Acid, aditívum: E 363.

 

Táto organická kyselina je prirodzenou súčasťou živých organizmov, hrá významnú úlohu v Krebsovom cykle, ktorý prebieha v mitochondriách a má zásadnú úlohu v spracovaní energie v nich. Pri nedostatku kyseliny jantárovej sa spomaľuje energetický metabolizmus, čo vedie k celkovému oslabeniu a zníženiu schopnosti tela regenerovať sa a odolávať infekcii. To má za následok rýchlejšie starnutie a opotrebovanie organizmu, najmä pri zvýšenej záťaži a strese. O zázračných účinkoch kyseliny jantárovej vedeli už starí Egypťania, ktorí si jantárové doštičky všívali pod kožu. Pozor, anglické slovo amber nie je to isté ako ambra, čo je látka vznikajúca v tráviacom trakte vorvaňa a s kyselinou jantárovou nemá nič spoločné.

Infekcie, výnosy, stav „po opici“

Kyseliny jantárovej je všade dosť, pretože je, ako bolo povedané, súčasťou mitochondrií všetkých živých organizmov. Nachádza sa vo väčšej miere najmä tam, kde prebieha kvasenie za prispenia mikroorganizmov – v kyslej kapuste, víne, pive, kefíroch a chlebe, ale aj vo väčšine bobuľového ovocia. V každom prípade je to látka natoľko zaujímavá, že sa priemyselne vyrába alkoholovou fermentáciou kukurice, čo je prirodzene lacnejší spôsob než jej izolácia z jantáru.  Vysoko perspektívne je jej používanie v poľnohospodárstve, pretože u rastlín stimuluje rast, podporuje kvitnutie, zvyšuje výnos a odolnosť voči chorobám.  Kyselina jantárová je univerzálny biostimulant, ktorý má pozitívny vplyv na všetky orgánové a tkanivové štruktúry, dá sa vyrábať z biologicky obnoviteľného zdroja a nemá žiadne nežiadúce vedľajšie účinky. V tomto smere ide o celkom unikátnu látku, ktorej užívanie je natoľko bezpečné a prínosné, že ju môžu užívať aj tehotné ženy. Pôsobí ako antibiotikum, regeneruje nervový systém a stimuluje imunitu. Vďaka tomu, že dokáže rozkladať acetaldehyd, vedľajší produkt vznikajúci pri metabolizácii alkoholu, je kyselina jantárová jediným naozaj efektívnym prostriedkom proti stavu, ktorý nazývame „po opici“.

Potenciál budúcnosti

Táto biela, kryštalická, vo vode rozpustná látka by sa mohla používať ako kúzelný elixír alebo nápoj nesmrteľnosti. Zatiaľ si ale vydobyla miesto iba medzi potravinárskymi aditívami. Používa sa ako regulátor kyslosti a zvýrazňovač chuti. Je to akoby sme docentke biochémie dali prácu pri páse. Nevyužitie potenciálu. Ale ja verím, že čas kyseliny jantárovej ešte len príde. A keď nadíde doba jantárová, nebude únavy ani choroby a všetci budeme krásni.

E363 - Kyselina jantárová  Charakteristika: Kyselina jantárová je biela, kryštalická látka, bez zápachu, kyslej chuti. Vyskytuje sa vo všetkých živých bunkách a je súčasťou repy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovocia. Nachádza sa tiež v skvasiteľných potravinách, ako je víno, pivo alebo syry. Použitie Kyseliny jantárovej sa v potravinárstve uplatňuje ako regulátor kyslosti a ako látka dodávajúca jedlu kyslú chuť. Zároveň aj zvýrazňuje chuť. Používa sa do nápojov (predovšetkým do vín a likérov), do pekárenských a mäsových výrobkov, dezertov a do nápojov v prášku. Niektoré soli kyseliny jantárovej sa môžu používať ako náhrady soli. Jej uplatnenie nájdeme aj v medicíne, kde sa používa ako preháňadlo. Výroba: Priemyselne sa vyrába z kyseliny octovej alebo aj z kukurice pomocou mikroorganickej fermentácie glukózy. Nežiaduce účinky: Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Doplňujúce informácie: Prijateľná denná dávka: 0 - 5 mg/kg hmotnosti. V SR (celej EÚ) je použitie kyseliny jantárovej povolené v nevyhnutnom množstve do dezertov, polievok, vývarov a nápojov v prášku. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka). Kyselina jantárová vzniká vo víne ako vedľajší produkt počas alkoholovej fermentácie. Vo víne sa prejavuje kamenistou chuťou, vysúšaním poschodia a dáva vínu slaný nádych.

                                                                                                                                                                           

Mgr. TEREZA VIKTOROVÁ                                             

Zdroj: https://www.herbatica.sk/kyselina-jantarova/

           Vitae - magazín Energy - október 2019

          https://www.mamazem.sk/blog/kyselina-jantarova-organizuje-energiu-v-tele

          https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E363

Zdroje informácií Kyselina jantárová - Wikipédia [ web ] Vieme, čo jeme?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ] Vieš, čo ješ? U. Pollmer, C. Hoick, H. U. Grimm [ kniha ] Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ] A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]